Sustav u ljudskom tijelu

Endokanabinoidni sustav je najveće znanstveno otkriće u posljednje vrijeme, otkrio ga je izraelski istraživač doktor Raphael Mechoulam sredinom 1990-ih. To je sustav koji je odgovoran za održavanje homeostaze u organizmu koji je jedini preduvjet dobrog zdravlja. Pod pojmom homeostaza smatra se održavanje stalnih fizioloških uvjeta u unutarnjoj okolini stanice, koje osiguravaju mehanizmi enzimske, hormonske i živčane prirode, a omogućuje normalan metabolizam (izmjenu tvari i energije), normalno korištenje kisika iz atmosfere, dovoljnu uhranjenost i pravilno izlučivanje otpadnih produkata.

 

Endokanabinoidni sustav - sustav za molekularnu signalizaciju koji regulira kako tijelo osjeća i regulira bol, stres, glad, umor, krvni tlak, tjelesnu temperaturu, gustoću kostiju, plodnost, rad crijeva, raspoloženje, metabolizam, zadržavanje memorije, i još mnogo toga.

 

Anadamid i 2-AG (2-arahinodil glicerid) su dva osnovna kanabinoidna spoja u ljudskom tjelu i dio su prirodnog staničnog komunikacijskog sustava koji stimuliraju tjelesne receptore kanabinoida CB1 i CB2 uzrokujući imuni odgovor u obliku smanjivanja upala, opuštanja mišića, snižavanja krvnog tlaka, povećavanja cerebralnog protoka krvi i protoka misli.

Kanabidiol supstanca iz biljke konoplje idealno imitira odnosno nalikuje tjelesnim endokanabinoidima da je u stanju aktivirati kanabinoidne receptore.

CBD ulje konoplje